Sunday, December 10, 2017

পটলের পুষ্টিগুণ Potassic Nutrition


Potato grated or crushed potatoes. Or curd pate. It sounds great to eat. But do you know? How good is the body to eat pot?

1. Potel fiber that helps food digestion. It also helps to solve gastrointestinal problems and solve problems related to liver.

2. Potple seeds are a healthy seed that helps in cure constipation and excretion.

3. Potato calorie content is low. So you can eat potal curry safely for weight loss. It helps to keep the stomach filled and reduce the appetite.

4. Another health benefit of Potala is that it purifies blood. As a result, this green vegetables work well with skin care.

5. Small rounds of potals help reduce the levels of cholesterol and blood sugar naturally.

6. Treatment of Ayurveda is used as a medicine to reduce cold, fever and throat pain.

7. Potable vitamins A and C and have antioxidant beneficial for the skin. Pallal helps prevent age-stopping by preventing the spread of free radicals.


পটল ভাজা হোক কিংবা পটলের ঝোল। অথবা দই পটল। এসব খেতে তো দারুণ লাগে। কিন্তু জানেন কি? পটল খাওয়া শরীরের পক্ষে কতটা ভালো?

১. পটলে ফাইবার থাকে যা খাদ্য হজমে সাহায্য করে। এছাড়াও এটি গ্যাস্ট্রোইনটেস্টাইনাল সমস্যা সমাধানে এবং লিভারের সাথে সম্পর্কিত সমস্যা সমাধানেও সাহায্য করে।

২. পটলের বীজ এমন একটি স্বাস্থ্যকর বীজ যা কোষ্ঠকাঠিন্য নিরাময়ে এবং মল নির্গমনে সাহায্য করে।

৩. পটলে ক্যালরির পরিমাণ কম থাকে। তাই ওজন কমানোর জন্য নিশ্চিন্তে পটলের তরকারি খেতে পারেন। এটি পেট ভরা রাখতে ও খিদে কমাতে সাহায্য করে।

৪. পটলের আরেকটি স্বাস্থ্য উপকারিতা হচ্ছে এটি রক্তকে পরিশোধিত করে। এর ফলে ত্বকের যত্নেও এই সবুজ সবজিটি ভালো কাজ করে।

৫. পটলের ছোট গোলাকার বীচিগুলো কোলেস্টেরল ও ব্লাড সুগারের মাত্রা প্রাকৃতিকভাবে কমাতে সাহায্য করে।

৬. আয়ুর্বেদ চিকিৎসায় ঠাণ্ডা, জ্বর ও গলা ব্যথা কমতে ওষুধ হিসেবে ব্যবহার হয় পটল।

৭. পটলে ভিটামিন এ ও সি থাকে এবং অ্যান্টিঅক্সিডেন্ট থাকে বলে ত্বকের জন্য উপকারী। ফ্রি র‍্যাডিকেলের বিস্তার রোধ করে বয়সের ছাপ প্রতিরোধে সাহায্য করে পটল।

No comments:

Post a Comment