Thursday, January 25, 2018

কামরাঙা কি নিরাপদ Is Kamranga safe?

Kamranga is eaten as a fruit, it is not new. But the information that is known recently is harmful for kamranga kidneys.

How does Kamaranga harm the kidneys?

There are many oxalic acid in kamrangata, which is deposited in calcium oxalate crystal as well as kidney tubules. Thus, damage to the crystals causes kidney damage. So why did everyone play Kamranga, so why not?



Answer two.

One, not everyone. Those who already have kidney damage, which may have not been diagnosed, it is mainly caused by renal damage due to eating kamranga.

Two, maybe even before, but there is no doubt about the involvement of Kamrangara.

There is nothing to say about the harm in good kidneys. But very frequent caffeine juice can also be dangerous for healthy people. And one-half Kamranga healthy people can eat boldly.


ফল হিসেবে কামরাঙা খাওয়া হয়, সে তো নতুন নয়। তবে যে তথ্যটি ইদানীং জানা যায়, সেটি হলো কামরাঙা কিডনির জন্য ক্ষতিকর।

কামরাঙা কিডনির ক্ষতি কীভাবে করে?

কামরাঙাতে প্রচুর অক্সালিক এসিড থাকে, যা ক্যালসিয়াম অক্সালেট ক্রিস্টাল হিসেবে কিডনির টিউবিউলে জমা হয়। এভাবে ক্রিস্টাল জমে কিডনির ক্ষতি করে। তাহলে এত দিন ধরে যে সবাই কামরাঙা খেল, তখন কেন কিছু হলো না?



উত্তর দুটি।

এক, সবার হবে না। যাদের আগে থেকেই কিডনি ড্যামেজ আছে, যা হয়তো ধরা পড়েনি, এমন রোগীদের মূলত কামরাঙা খেলে রেনাল ড্যামেজ হয়ে থাকে।

দুই, আগেও হয়তো হয়েছে, কিন্তু কামরাঙার জড়িত থাকার বিষয়টি ধরা যায়নি।

একদম ভালো কিডনিতে এর ক্ষতি করার কথা কোথাও বলা নেই। তবে খুব ঘন কামরাঙার জুস সুস্থ মানুষের জন্যও বিপজ্জনক হতে পারে। আর এক-আধটা কামরাঙা সুস্থ মানুষ নির্ভয়েই খেতে পারে।

No comments:

Post a Comment