Wednesday, January 17, 2018

হৃদরোগের ঝুঁকি কমাবে নারকেল তেল Coconut oil reduces the risk of heart disease


We use coconut oil generally in hairstyles. The use of coconut oil in cooking is very little. However, researchers say that the heart is good in playing coconut oil from other oils.
Cambridge University researcher KT Khoe and professor Nita Faraohi conducted a study. Where the survey was conducted with 94 people from 50 to 75 years old. In the study of people who did not have heart disease or diabetes, they are told to drink 50 grams or 3 teaspoons of coconut oil every day, or extract extra virgin olive oil or unsaturated butter for 4 weeks. The researchers wanted to see through this study that the difference in their cholesterol level is what happens in such fat every day.

After 4 weeks, those who have eaten butter have increased LDL cholesterol or bad cholesterol levels by 10 percent. Among those who ate olive oil, HDL or good cholesterol levels increased by 5 percent, lowering LDL cholesterol or bad cholesterol levels. The most striking thing, among those who had eaten coconut oil for four weeks, the level of HDL or good cholesterol increased by 15 percent.

নারকেল তেল সাধারণত চুল পরিচর্চায় ব্যবহার করি আমরা। রান্নায় নারকেল তেলের ব্যবহার খুব কম বললেই চলে। তবে গবেষকরা বলছেন অন্যান্য তেলের থেকে নারকেল তেল খেলে হার্ট ভাল থাকে।
কেমব্রিজ বিশ্ববিদ্যালয়ের গবেষক কে-টি খয়ো এবং অধ্যাপক নীতা ফরৌহি একটি সমীক্ষা করেন। যেখানে ৫০ থেকে ৭৫ বছর বয়সী ৯৪ জন মানুষকে নিয়ে ওই সমীক্ষা করা হয়। হৃদরোগ কিংবা ডায়াবেটিস হয়নি এমন ব্যক্তিদের নিয়ে গবেষণায় তাদের বলা হয় প্রত্যেকদিন ৫০ গ্রাম কিংবা ৩ চামচ নারকেল তেল, নাহলে এক্সট্রা ভার্জিন অলিভ অয়েল কিংবা আনসল্টেড বাটার টানা ৪ সপ্তাহ ধরে খান। গবেষকরা এই সমীক্ষার মাধ্যমে দেখতে চেয়েছিলেন, এই ধরনের ফ্যাট প্রত্যেকদিন শরীরে গেলে তাদের কোলেস্টেরলের মাত্রায় কী তফাৎ দেখা দেয়।

৪ সপ্তাহ পর দেখা যায়, যারা বাটার খেয়েছিলেন তাদের মধ্যে LDL কোলেস্টেরল বা খারাপ কোলেস্টেরলের মাত্রা ১০ শতাংশ বেড়ে গেছে। যারা অলিভ অয়েল খেয়েছিলেন, তাদের মধ্যে LDL কোলেস্টেরল বা খারাপ কোলেস্টেরলের মাত্রা কমে গিয়ে HDL বা ভালো কোলেস্টেরলের মাত্রা ৫ শতাংশ বেড়েছে। সব থেকে চমকদার বিষয়, যারা ৪ সপ্তাহ ধরে রান্নায় নারকেল তেল খেয়েছিলেন, তাদের মধ্যে HDL বা ভালো কোলেস্টেরলের মাত্রা ১৫ শতাংশ বেড়েছে।

No comments:

Post a Comment